https://barna-ilona.wixsite.com/biphoto/dimensions

'70-'80-AS ÉVEK RETRO MAGYAR DIVAT HÍRES MANÖKENJEI, FOTÓMODELLJEI, DIVATTERVEZŐI, FOTÓMŰVÉSZEI * ARCHIVE FELVÉTELEK * EMLÉKEK * TÖRTÉNETEK * FOTÓK * FRISS HÍREK A VILÁGBÓL * OSCAR AWARDS HOLLYWOOD * BIPH'ART

2020. október 20., kedd

© PATZ DÓRI FOTÓMODELL, MANÖKEN... A MAGYAR DIVATVILÁGBAN ÖRÖKKÉ MEGMARAD...


PATZ DÓRI

194l - 2020. október 17.

az egyik legtöbbet foglalkoztatott modell és manöken lett. Nem véletlen, hogy 1965-ben Egy maneken egy napja címmel kisfilmet is forgattak a mindennapjairól, sőt, ebben az esztendőben filmszerepet is kapott, a Gyerekbetegségek című alkotásban tűnt fel.


*

Nem mellékesen pedig bekerült Rotschild Klára modelljei közé. Nagy szó volt ez, hiszen

a Rotschild-divatszalon a szocialista Budapest különlegessége volt,

a jó üzleti érzékkel megáldott tulajdonos egy kis Párizst hozott a magyar fővárosba,  és mivel a kommunista párt vezetőinek feleségei is hozzá jártak, senki nem firtatta, hogyan lehet magánszalonja valakinek a szocialista világban. 

Patz Dóri a divatbemutatók első számú fellépője lett, Rotschild-lány, de ő többre vágyott

annál, hogy modellként szerepeljen. Elvégezte a divattervező-iskolát és a Ruhaipari Tervezőnél helyezkedett el. 1968-ban a Tükör című újságban meg is indokolta, hogy miért szorítja háttérbe a modellkedést: „Nagyon fárasztó, nagyon unalmas és nincs perspektívája” – mondta meglepő nyíltsággal. Hatalmas energiákkal vetette bele magát a tervezésbe, és még egy manöken-iskolát is vezetett a Ruhaipari Tervező keretein belül.

Tervezőként is a legjobbak közé került, rengeteg gyermekruhát alkotott, a fiataloknak szóló Pajtás újságban pedig külön divattanácsadó-rovatot vitt. Mindamellett tisztában volt azzal is, a fiataloknak ruhát tervezni nem egyszerű. Amikor 1981-ben egy újság megkérdezte tőle, mi lesz az elkövetkezendő évek trendje a tiniknél, őszintén válaszolt: „Ki tudja? A tinik már ma is függetlenítik magukat a diktált divattól. Nem lehet kiszámítani egyetlen lépésüket sem!” (FORRÁS!)


Retro Magyar Divatvilág Sztárjai
Patz Dóri

Patz DóriBánfai Györgyné (1941 vagy 1942[1] – 2020október 17.) Az első magyar sztármodellmanöken, divattervező, tanár, „a magyar divatvilág állócsillaga”.

Gyermekkorában versenyszerűen úszott, és műugró volt. 1957-ben a Balaton Szépe verseny ötödik helyezettje lett.[2]



Az Aratóné szalonban tanult varrni, és ott fedezték fel, alig 15 évesen.[3] Az átlagosnál magasabb, és karcsúbb volt. Ettől kezdve folyamatosan kapta bemutatókra a felkéréseket.



Különleges, társaitól eltérő utat választott, nehezebbet, de eredményesebbet. Hétköznapjait a tervezőasztal mellett töltötte, s rajzkészségének köszönhetően szép modellek kerültek ki keze alól. Modelljei a Fővárosi Kézműipari Vállalat bemutatóján is felvonultak, egyszerre volt ruhákat bemutató manöken és gyermekruha tervező is. Patz Dóri tanított is egy manökenképző tanfolyamon. Tanítványai közül többen sikerrel szerepeltek jelentős bemutatókon. (forrás!)

*



p.s. ... napokig csend Edit Barátnőmtől... ma reggel rákérdeztem, hogy vajon miért? ... a szomorú hírt olvasom a válaszában, hogy PATZ DÓRI már nincs közöttünk, csendben távozott... R.I.P



4 megjegyzés:

barnaby írta...

Nagyo,nagyon SZOMORÚ lettem......

KJG írta...

Csak most találtam rá a szomorú hírre. Fiatalságom egyik leghíresebb manökenje volt. Mindig csodáltam...
R.I.P.

Malacka írta...

Sosem hallottam róla. 2020 februárban bekerült az Uzsokiba, a szobatársam lett. Ugyanaz volt a betegségünk. Nyáron még láttam őt, mikor kezelésekre jártam.

#ilonabarnabiphotonews írta...

* Patz Dóri az egyik legismertebb hazai modell és manöken volt a hatvanas-hetvenes években, a pesti belvárosban elegáns divatszalont üzemeltető Rotschild Klára egyik kedvence. Hogy ki volt Rotschild Klára ... ? Fent kibővítettem a cikket el lehet olvasni ... Patz Dóri wikipédia https://hu.wikipedia.org/wiki/Patz_Dóri

#ilonabarnabiphotonews

#ilonabarnabiphotonews
BIPHOTONEWS download * letölthető * télécharger pro. photos